EcoVoce
Results

Results

Expected results:

  • EcoVoce app content and architecture
  • Map of hotspots of environmental problems
  • Final VGI app version
  • ECOVOCE app promotion strategy ECOVOCE
  • UAS-based ortophotoplans of the environmental hotspots and flight parameters test

Rezultate obținute:

Activitățile derulate în cadrul proiectului ECOVOCE (Monitorizarea problemelor de mediu cu ajutorul Informațiilor Geografice Voluntare prin implicarea comunităților locale) ne-au condus la obținerea următoarelor rezultate:

Am dezvoltat aplicația EcoVoce prin care localnicii Văii Arieșului, și nu numai, pot să monitorizeze calitatea factorilor de mediu (apă, aer, sol)
Aplicația a fost dezvoltată împreună cu reprezentanți ai comunităților locale, cu care ne-am consultat prin întâlniri față în față și online, prin interviuri și workshop-uri organizate în zonă
Ne-am implicat în multe inițiative și acțiuni la nivel local:
  • Ecomaratonul de pe Valea Arieșului (24-31 iulie 2023) – cea mai mare acțiune de curățare a deșeurilor din Munții Apuseni, 6 zile consicutiv
  • Campanii de ecologizare organizate la nivel local
  • Evenimente de tip drumeție în natură cu colectare de deșeuri întâlnite pe traseu
  • Inițiativa Apuseni Treasure Hunt – o inițiativă a unui ONG local pentru promovarea turismului din zona Munților Apuseni. Prin această colaborare se asigură utilizarea și promovarea viitoare a aplicației EcoVoce în cadrul campaniei Apuseni Treasure Hunt din perioada 20 iunie – 20 iulie 2024 și în edițiile viitoare ale acestei campanii de promovare turistică.
  • Activități de popularizare a științei și de educație de mediu în școli
Am promovat aplicația și activitățile proiectului tuturor părților interesate de a se implica în soluționarea problemelor de mediu:
  1. comunitatea locală;

  2. autoritățile cu competențe în gestionarea riscurilor de mediu;

  3. sectorul privat

  4. mass-media.

Am participat la 4 evenimente științifice internaționale
Am scris 3 articole științifice
Am câștigat un proiect de susținere a activităților proiectului pentru încă 7 luni (iunie 2024- ianuarie 2025) în cadrul unui apel pentru proiecte de știință cu participarea cetățenilor.

Indicatori de rezultat atinși:

Versiunea finală a aplicației EcoVoce
Ortofotoplanuri pe baza de UAS realizate

Editează Coloană

 
 
Prelucrarea imaginilor captate în perioada activității de teren s-a realizat cu ajutorul softurilor specifice pentru crearea imaginilor de tip ortofotoplan Agisoft Metahape Professional, Version 1.7.2. Ortofotoplanurile obținute din imaginile preluate cu drona Phantom 4 Pro v2, sunt disponibile pe ArcGIS Online, respectând principiile FAIR și Open Data. Ele pot fi vizualizate gratuit în Map Viewer, în QGIS, dar pot fi și descărcate pe calculatorul personal. De asemenea, pot fi utilizate și cu ajutorul produselor ESRI dektop – ArcMap și ArcGIS Pro.
4/4 studenți pregătiți în utilizarea dronelor

Editează Coloană

 
 

În cadrul proiectului EcoVoce au fost implicați 4 studenți:

  • 2 studenți din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului.
  • 2 studenți din cadrul Facultății de Geografie.

Competențele însușite de studenți în cadrul activității de teren:

  • Utilizarea aparatului topografic GPS-RTK pentru luarea unor coordonate cu precizie înaltă;
  • Utilizarea dronelor în captarea de ortofotoplanuri, implicând pregătirea dronei pentru zbor, pilotarea și efectuarea zborului, schimbarea bateriilor și întreținere;
  • Utilizarea dronelor în detectarea deșeurilor și gunoaielor în zone naturale, prin utilizarea camerei de termoviziune;
  • Pilotarea avansată a dronei în zone naturale cu multe obstacole;
  • Utilizarea programelor softurilor specifice pentru crearea imaginilor de tip ortofotoplan prin suprapunerea imaginilor captate de dronă.
3/3 articole științifice

Editează Coloană

 
 
  1. Hognogi, G.-G., Meltzer, M., Alexandrescu, F., & Ștefănescu, L. (2023). The role of citizen science mobile apps in facilitating a contemporary digital agora. Humanities and Social Sciences Communications, 10(1), 863. https://doi.org/10.1057/s41599-023-02358-7

+ 1 lucrare aflată în evaluare la revista ISI EURASIAN GEOGRAPHY AND ECONOMICS

+ 1 lucrare aflată în evaluare la revista ISI Nature Communication

3/2 comunicări la conferințe științifice

Editează Coloană

 
 
  1. Conferința „Connect, Collaborate, Create – Bridging communities to foster participatory research and citizen science” Paris, Franța În cadrul conferinței care s-a desfășurat între 19-21 octombrie 2023, a fost  prezentată proiectul și aplicația EcoVoce. Sesiunea în cadrul căreia a avut loc prezentarea s-a numit “Co-created Solutions for Citizen Science Platforms
  2. Conferința internațională „ADVANCES IN GEOSCIENCES FOR SMART TRANSFORMATION” Sofia, Bulgaria. În cadrul conferinței care s-a derulat între 4-7 septembrie 2023 a fost prezentată lucrarea „Looking for the bigger picture through time lapse review. Utilizing RPAS in CS”
  3. Conferința internațională internațională a European Citizen Science Association Vienna, Austria. În cadrul conferinței care s-a derulat între 3-6 aprilie 2024 a fost prezentată lucrarea „The potential for environmental change: a network analysis case study in Romania”
 
 
RO